ZERO TOLERANCE BELEID….HET WERKT !!!

Zero tolerance

Vergeet het borrelpraatje dat strenger straffen niet helpt; zero tolerance werkt. Onderzoekers van de Nijmeegse Radboud universiteit kwamen er achter dat het onder Leefbaar ingezette anti-hufterbeleid gewoon werkt. Het heeft een preventieve werking en weerhoudt overlastgevers van crimineel gedrag.

Bron: AD/RD Deborah Jongejan RD 23-12-09 editie Oost

ONDERZOEK : ROTTERDAM VEILIGER DAN GEDACHT

Rotterdam is een stuk minder crimineel dan je zou verwachten. Dat komt door het strenge anti-hufterbeleid stellen onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

“Normaal staat Rotterdam bovenaan de verkeerde lijstjes, maar in dit geval doet Rotterdam het beter dan de andere steden”, zegt onderzoeker Michiel de Vries hoogleraar aan de opleiding bestuurskunde.

Hij heeft met een collega ontdekt dat misdaad over het algemeen toeneemt naarmate het aantal kinderen in achterstandsgezinnen, het aantal mensen per vierkante kilometer en het percentage allochtonen hoger is. Op basis daarvan heeft een verwachting van het aantal misdrijven in Nederlandse steden berekend. Die verwachte criminaliteit heeft hij vergeleken met de werkelijke misdaad in 2006 en 2007.

Wat blijkt ? Rotterdam is een stuk veiliger dan je zou verwachten en doet het beter dan Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Dat komt volgens de onderzoekers door het strenge anti misdaadbeleid dat is ingezet toen Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA in het stadsbestuur zaten. “700 lastposten zijn van straat gehaald. Overlast gevende coffeeshops en belwinkels zijn aangepakt. Rotterdammers moesten eerst gaan werken voordat ze een uitkering kregen “ somt De Vries op. “ Dat is specifiek Rotterdams zero tolerance-beleid dat niet in andere steden te zien was.”

Het strenge beleid weerhoudt potentiële overlastgevers bovendien van vervelend gedrag zeggen de onderzoekers. De Vries:” Dat had ik niet verwacht maar streng beleid heeft een preventieve werking als je het maar bekend maakt”. De professor waarschuwt dat problemen naar de regio verschuiven: “Ook blijkt het moeilijk om kinderen uit achterstandsgezinnen op het rechte pad te houden” aldus De Vries.

Oud burgemeester Opstelten zei in 2004 dat het voor een belangrijk deel aan de opkomst van Leefbaar te danken is, dat Rotterdam veiliger is geworden sindsdien werden de grenzen van de wet vaker opgezocht. Zo is begonnen met preventief fouilleren en het in beslag nemen van lawaaiscooters. Ook is er meer cameratoezicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *